Recepty moravské kuchyně

Recepty moravské kuchyně

Moravská gastronomie je vyhlášená. Některá jídla ochutnáte jen tady. Zkuste si je doma uvařit. 

Upečte si doma valašský frgál, jeden ze symbolů Východní Moravy

Za spálené, šišaté, sražené a nevydařené koláče se kdysi hospodyňky omlouvaly, že se nevyvedly, že prý jsou to jen takové frgály. Ovšem dnes se za slovem FRGÁL skrývá mimořádná pochoutka – velké kulaté koláče s tvarohem, hruškovými nebo švestkovými povidly. Správný průměr frgálu je 33 cm, má tenké těsto s mírně zvýšeným okrajem. Frgál má charakter regionální speciality, která je chráněna zeměpisným označením Evropské unie. Těsto (na cca 8 frgálů): 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 15 dkg cukru, 70 g droždí, 1/2 l mléka, 2 lžičky soli, lžička rumu, citronová kůra Tvarohová náplň: 1kg tvarohu, 4 žloutky, cukr podle potřeby a chuti, rozinky, vanilkový cukr, rum, citronová kůra Hrušková náplň: 1 kg sušených hrušek, dvě lžíce másla a hladké mouky, 2 lžíce rumu, badyán, skořice, sůl Drobenka: polohrubá mouka 300 g, moučkový cukr 200g, rozpuštěné máslo 400g Hrušková náplň se dělá ze sušených hrušek. Ty namočíme, povaříme v nevelkém množství vody a jemně umeleme. Z másla (oleje, sádla) a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou smícháme s mletými hruškami. Vzniklé pyré dochutíme rumem, mletým badyánem („hlavní“ koření), trochou mleté skořice, špetkou soli. Je možné přidat několik lžic (až jednu třetinu) švestkových povidel. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky, přidáme vykynutý kvásek a postupně ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 2-3 hodiny. Vykynuté těsto rozválíme do tenka na vymazaném plechu kruhový tvar o průměru cca 33 cm (okraje musejí být trochu silnější). Na placku do středu naneseme náplň (ten „pravý“ frgál má 1/3 těsta a 2/3 náplně) a podle fantazie případně ozdobíme mandlemi, ořechy nebo rozinkami a posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při vysoké teplotě (220 – 250 °C) cca 6 minut do zlatova. Upečené frgály pokapeme ještě za tepla rozpuštěným máslem, do kterého přidáme trochu rumu. Ať se vám podaří!

Upečte si doma valašský frgál, jeden ze symbolů Východní Moravy

Kontrabáš - valašská dobrota z pohanky

Potřebujete

Pohanka - kroupa nebo lámanka, asi 1/2 balíčku, 1 kg brambor, kmín, 2 cibule, 1 palička česneku, asi 250 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs), sůl, pepř, majoránka, sádlo

Jak na to?

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka. Pohanku propereme, necháme v horké vodě cca 15 minut odstát, vodu slijeme. Pak pohanku vaříme podobně jako rýži: na 1 díl pohanky dáme 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Na sádle zpěníme dvě nakrájené cibule, přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno (brambory, pohanku, osmahnutou uzeninu) dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme. Kořením nešetřete, jídlo by bylo nevýrazné. Můžeme hned podávat, ale lepší je ještě celý kontrabáš  vložit do pekáčku vymazaného sádlem a zapéct v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Při podávání můžete kontrabáš smíchat s kysaným zelím (viz snímek), nebo salát z kysaného zelí k němu servírovat. 

Kontrabáš - valašská dobrota z pohanky