Správný průměr frgálu je 33 cm, má tenké těsto s mírně zvýšeným okrajem. Frgál má charakter regionální speciality, která je chráněna zeměpisným označením Evropské unie.

Těsto (na cca 8 frgálů): 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 15 dkg cukru, 70 g droždí, 1/2 l mléka, 2 lžičky soli, lžička rumu, citronová kůra

Tvarohová náplň: 1kg tvarohu, 4 žloutky, cukr podle potřeby a chuti, rozinky, vanilkový cukr, rum, citronová kůra

Hrušková náplň: 1 kg sušených hrušek, dvě lžíce másla a hladké mouky, 2 lžíce rumu, badyán, skořice, sůl

Drobenka: polohrubá mouka 300 g, moučkový cukr 200g, rozpuštěné máslo 400g

Hrušková náplň se dělá ze sušených hrušek. Ty namočíme, povaříme v nevelkém množství vody a jemně umeleme. Z másla (oleje, sádla) a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou smícháme s mletými hruškami. Vzniklé pyré dochutíme rumem, mletým badyánem („hlavní“ koření), trochou mleté skořice, špetkou soli. Je možné přidat několik lžic (až jednu třetinu) švestkových povidel.

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky, přidáme vykynutý kvásek a postupně ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 2-3 hodiny.

Vykynuté těsto rozválíme do tenka na vymazaném plechu kruhový tvar o průměru cca 33 cm (okraje musejí být trochu silnější).

 

Na placku do středu naneseme náplň (ten „pravý“ frgál má 1/3 těsta a 2/3 náplně) a podle fantazie případně ozdobíme mandlemi, ořechy nebo rozinkami a posypeme drobenkou, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme při vysoké teplotě (220 – 250 °C) cca 6 minut do zlatova.

Upečené frgály pokapeme ještě za tepla rozpuštěným máslem, do kterého přidáme trochu rumu.

Ať se vám podaří!