Potřebné suroviny: Pohanka - kroupa nebo lámanka, asi 1/2 balíčku, 1 kg brambor, kmín, 2 cibule, 1 palička česneku, asi 250 g nějaké uzeniny (uzené maso, klobáska nebo slanina, ale nejlepší je směs), sůl, pepř, majoránka, sádlo

Postup přípravy:

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě se solí a kmínem doměkka. Pohanku propereme, necháme v horké vodě cca 15 minut odstát, vodu slijeme. Pak pohanku vaříme podobně jako rýži: na 1 díl pohanky dáme 2 díly vody, kterou ochutíme solí a majoránkou. Uvedeme k varu a pak stačí vypnout a nechat dojít pod pokličkou. Na sádle zpěníme dvě nakrájené cibule, přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky a společně osmahneme. Pak všechno (brambory, pohanku, osmahnutou uzeninu) dohromady smícháme ve veliké míse, ochutíme čerstvě utřeným česnekem, majoránkou a dosolíme. Kořením nešetřete, jídlo by bylo nevýrazné. Můžeme ihned podávat.

 

Tip pro lepší chuť: Celý kontrabáš vložíme do pekáčku vymazaného sádlem a zapečeme v horké troubě. Chutě se báječně propojí. Při podávání můžeme kontrabáš smíchat s kysaným zelím (viz snímek), nebo salát z kysaného zelí k němu servírovat.