Moravská gastronomie je vyhlášená. Některá jídla ochutnáte jen tady. Zkuste si je doma uvařit.
Za spálené, šišaté, sražené a nevydařené koláče se kdysi hospodyňky omlouvaly, že se nevyvedly, že prý jsou to jen takové frgály. Ovšem dnes se za slovem FRGÁL skrývá mimořádná pochoutka - velké kulaté koláče s tvarohem, hruškovými nebo švestkovými povidly.
Recept na pravý valašský frgál
Zelí a brambory se kdysi na stolech objevovaly s železnou pravidelností a připravovaly se v mnoha regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta, které se říká zelňačka a jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselice či kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.
Kontrabáš je typickým valašským pokrmem, v nemž je základní surovinou pohanka. V Beskydech se pohanka dodnes objevuje i na jídelních lístcích v některých restauracích.