Ta, které se někde říká zelňačka a jinde zelnica, je na Valašsku známá jako kyselice či kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává také klobáska a zakysaná smetana.

Ingredience: Kysané zelí, klobáska bez papriky, vařené brambory, smetana 33%, nové koření, bobkový list, pepř celý, sůl, cukr krystal, česnek, majoránka, zakysaná smetana, hladká mouka, cibule, uzený špek, slanina, uzená plec vařená, uzený vývar, ocet.

 

Špek nakrájíme na malé kostičky a v hrnci ho vysmažíme, přidáme nakrájenou cibulku. Až zesklovatí, přisypeme ke špeku a cibuli nakrájenou klobásku a krátce opečeme, aby se uvolnila vůně a chuť. Zaprášíme moukou a krátce zarestujeme. Vlijeme studený uzený vývar, přidáme nakrájené kysané zelí, nové koření, bobkový list, pepř, sůl a uvedeme do varu. Jakmile je zelí poloměkké, přidáme lisovaný česnek, majoránku, uvařené brambory nakrájené na kostičky, na kostičky nakrájenou vařenou plec a smetanu. Dochutíme cukrem, popřípadě octem a solí a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku podáváme s oříšme zakysané smetany. Nejlépe se k ní hodí chléb.