Search

Muzeum poslední žítkovské bohyně

Starý Hrozenkov 150, 687 74 Starý Hrozenkov

Žítková

Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. V osadě Čierné je dodnes chalupa, kde žila poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová (1905-2001). Dnes je možné tento domek navštívit, prohlédnout si jej včetně výkladu.
Celoročně
Muzeum

V Bílých Karpatech žily ženy obdařené výjimečnými schopnostmi, uměly léčit i poradit při potížích, viděly prý do budoucnosti. Vyhledávány byly také pro ochranu před uřknutím. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. O jejich životě se dnes můžete dozvědět, když navštívíte Muzeum poslední žítkovské bohyně.

Při návštěvě muzea v osadě Čierné nahlédnete do domku, kde žila poslední žítkovská bohyně Irma Gabrhelová. Byla známá pod přezdívkou „Chupatá“, kterou používala stejně jako její matka bohyně Struharka. V této chalupě prožila Irma Gabrhelová skoro půl století svého života. Zemřela v 97 letech. S ní zmizel i fenomén bohyní.

Muzeum poslední žítkovské bohyně exkurze

Chalupu citlivě zrekonstruovali noví majitelé, kteří zde provozují Muzeum poslední žítkovské bohyně. Prohlídka chalupy je s výkladem a trvá 90 minut. Návštěvní sezona probíhá v období duben – říjen o sobotách, nedělích a státních svátcích. Začátek prohlídky ve 13.00 hodin nebo ve 14.30 hodin. O letních prázdninách jsou navíc prohlídky ve středu a v pátek v 10.00 hodin. Prohlídka probíhá částečně také v exteriéru. Aktuální informace sledujte na www.chalupazitkova.cz/muzeum/.

Inspiraci na výlet do Bílých Karpat najdete na www.vychodni-morava.cz/vylety.

Turistické cíle

Slovácko
Staré Město
Terárium v KOVOZOO
Celoročně
Expozice
Slovácko
Topolná
Muzeum v přírodě Topolná
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum veteránů
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum kovářství
Celoročně
Muzeum
Kroměřížsko
Kroměříž
Květná zahrada Kroměříž
Celoročně
Slovácko
Korytná
Rozhledna Obecnice
Celoročně
Rozhledna
Slovácko
Nivnice
Rozhledna U Trojice
Celoročně
Rozhledna
Valašsko
Velké Karlovice
Rozhledna na Ztracenci
Celoročně
Rozhledna

Kontaktujte nás

Napište svůj požadavek a my se Vám co nejdříve ozveme