Search

Expozice Věznice Uherské Hradiště

U Reduty 256, 686 01 Uherské Hradiště

Uherské Hradiště

Expozice věnovaná dějinám uherskohradišťské věznice se zaměřuje na období nacistického a komunistického režimu. Strohé archivní dokumenty kontrastují s emotivními vzpomínkami vězňů. Pohled do nepřístupné věznice poskytne videozáznam, který zachycuje stav cel, samovazeb i vězeňské kaple. Obraz podkreslují vzpomínky odsouzených na výslechy Státní bezpečností i životní podmínky ve věznici. Expozice Věznice je situována v podkroví budovy barokní Reduty na Masarykově náměstí.
Celoročně
Expozice

Expozice věznice přibližuje veřejnosti uherskohradišťskou věznici a přináší příběhy lidí, kteří strávili svůj život za jejími zdmi.

Věznice je veřejnosti nepřístupná.  Pohled do jejího nitra poskytuje videozáznam pořízený v roce 2016. Zachycuje stav cel, samovazeb i vězeňské kaple. Obraz podkreslují vzpomínky odsouzených na výslechy Státní bezpečností i životní podmínky ve věznici.

Věznice Uherské Hradiště historie

Počátek stavby justičního paláce s věznicí je datován v roce 1892. Areál budov justičního paláce a věznice v historizujícím novorenesančním slohu s vnitřním nádvořím a několika drobnějšími stavbami byl dokončen v roce 1897. Hradišťská věznice patřila k největším v českých zemích. V roce 1920 zde byli vězněni první političtí vězni – jednalo se o izolaci účastníků generální stávky z Hodonína. Za nacistické okupace sloužila Gestapu jako vyšetřovací věznice. Po skončení války došlo na jejím nádvoří k řadě poprav. Po převratu v roce 1948 zde byli vězněni a týráni odpůrci nového režimu. Vynálezem „elektrických bot“ zde prošly stovky nevinných lidí. Svému původnímu účelu přestala věznice sloužit v roce 1960. Od té doby v ní proběhlo pár dílčích úprav pro účely dalšího využití prostor, například byla domalována rudá hvězda v kapli pro účel natáčení filmu Jen o rodinných záležitostech v roce 1989. Část budovy věznice byla například do roku 1990 využita jako školní družina s jídelnou jedné ze základních škol.

Expozice Věznice

Do věznice lze nahlédnout prostřednictvím expozice v budově Reduty na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Informace o dnech, kdy lze expozici navštívit najdete na stránkách Slováckého muzea Uherské Hradiště www.slovackemuzeum.cz.

Výjimečné jsou pak prohlídky věznice například v rámci Slováckých slavností vína a otevřených památek a Dnů evropského dědictví, kdy probíhají organizované prohlídky v komplexu budov věznice. Více informací na www.slavnostivinauh.cz. Případné další mimořádné komentované prohlídky věznice zveřejňuje Městské informační centrum Uherské Hradiště v kalendáři akcí na www.uherske-hradiste.cz.

Věznice Uherské Hradiště - Muzeum totality

V současné době prochází areál úpravami. V nové podobě by měl být otevřen veřejnosti v roce 2028 – bude zde Muzeum totality, Okresní soud, Probační a mediační služba, Okresní státní zastupitelství, ve svých stávajících prostorech Střední uměleckoprůmyslová škola.

Zde najdete další muzea a expozice na Východní Moravě www.vychodni-morava.cz/kultura.

Turistické cíle

Slovácko
Staré Město
Terárium v KOVOZOO
Celoročně
Expozice
Slovácko
Topolná
Muzeum v přírodě Topolná
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum veteránů
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum kovářství
Celoročně
Muzeum
Kroměřížsko
Kroměříž
Květná zahrada Kroměříž
Celoročně
Slovácko
Korytná
Rozhledna Obecnice
Celoročně
Rozhledna
Slovácko
Nivnice
Rozhledna U Trojice
Celoročně
Rozhledna
Valašsko
Velké Karlovice
Rozhledna na Ztracenci
Celoročně
Rozhledna

Kontaktujte nás

Napište svůj požadavek a my se Vám co nejdříve ozveme