Search

Pojízdná kancelář J. A. Bati

třída Tomáše Bati 21, 760 01 Zlín

Zlín

Unikátní technická památka – funkční pojízdná kancelář ředitele firmy Baťa ve zlínském mrakodrapu – je ukázkou technické vyspělosti. Má rozměry 6 x 6 metrů, je vybavena osvětlením, klimatizací, telefonem a umyvadlem s teplou a studenou vodou. Projížďku touto unikátní kanceláří je možné objednat ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU minimálně 14 dní předem na tel.: +420 573 032 111. Bez objednání je možné do kanceláře nahlédnout každý den od 8.00 do 21.00, i ve státní svátky.
celoročně
expozice

 Pojízdná kancelář J. A. Bati - baťův výtah je unikát.  Jedná se o výtah o rozměrech 6 x 6 metrů, který sloužil jako kancelář. Vybaven je elektrickou klimatizační jednotkou, pracovním stolem s telefony a nechybí ani umyvadlo s teplou a studenou vodou. Traduje se, že si ji J. A. Baťa vymyslel, aby mohl kontrolovat úředníky při práci. Ve skutečnosti ve výtahu vlastně nikdy nejel. Pozornost vzbuzuje také budova samotná vystavená z pro Zlín tak typických červených cihel, železa a skla a její další  technické vymoženosti.

Mít skutečný mrakodrap ve Zlíně byl sen Tomáše Bati. Mrakodrapy považoval za symbol moderní doby. Po jeho tragické smrti nechal „jedenadvacítku“ – sedmnáctipatrovou a 77,5 m vysokou budovu – v letech 1936 - 1939 postavit jeho bratr Jan Antonín Baťa podle projektu architekta Vladimíra Karfíka. 21. budova zlínského továrního areálu, v současné době sídlo Zlínského kraje, je významnou kulturní památkou období funkcionalismu. Komentované prohlídky této kdysi nejvyšší budovy v Československu a druhé nejvyšší budovy v Evropě nabízí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Pojízdná kancelář J. A. Bati exkurze

Do baťova výtahu můžete nahlédnout při návštěvě budovy v prostoru expozice v přízemí budovy. Pokud se budete chtít výtahem také projet a poslechnout si zajímavosti o kanceláři ve výtahu i budově samotné, je nutné se alespoň 2 týdny předem objednat na exkurzi Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Informace, kontakty a detaily k exkurzím na www.muzeum-zlin.cz.

Baťův mrakodrap exkurze

Další funkční technickou raritou je i „nekonečný“ výtah páternoster. Pozornost si zaslouží také 8. patro – původně ředitelské patro s interiéry ve stylu 40. let minulého století je ukázkou funkcionalismu. Zlín jako na dlani pak budete mít z terasy na střeše mrakodrapu. Uvidíte typické zlínské červené domy i tovární areál – povšimněte si seřazení budov podle geometrické mřížky. Každá budova je označena dvěma čísly – první značí polohu budovy ve sloupci od hlavní cesty a druhé polohu v řadě.

Do „jedenadvacítky“ a pojízdné kanceláře lze nahlédnout každý den v čase 8.00 – 21.00. Vyhlídková terasa je otevřena každý den od 10.00 do 21.00. Časy a aktuální informace doporučujeme ověřit na www.ic-zlin.cz. Expozice v 8. patře je dostupná pouze v pracovní dny dle úředních hodin Krajského úřadu Zlínského kraje. Informace na www.zlinskykraj.cz.

Nenechte si ujít ani další funkční technické památky na Východní Moravě - Foucaultovo kyvadlo v Květné zahradě v Kroměříži, pilu či hamr v Mlýnské dolině Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a jiné. Inspirujte se na www.vychodni-morava.cz/kultura/.

Turistické cíle

Slovácko
Staré Město
Terárium v KOVOZOO
Celoročně
Expozice
Slovácko
Topolná
Muzeum v přírodě Topolná
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum veteránů
Celoročně
Muzeum
Slovácko
Staré Město
Muzeum kovářství
Celoročně
Muzeum
Kroměřížsko
Kroměříž
Květná zahrada Kroměříž
Celoročně
Slovácko
Korytná
Rozhledna Obecnice
Celoročně
Rozhledna
Slovácko
Nivnice
Rozhledna U Trojice
Celoročně
Rozhledna
Valašsko
Velké Karlovice
Rozhledna na Ztracenci
Celoročně
Rozhledna

Kontaktujte nás

Napište svůj požadavek a my se Vám co nejdříve ozveme